For successful parties

In de steampunk-mode zijn korsetten meer een kledingstuk dan een onderkleding. Ze zijn eerder opvallend en daardoor synoniem geworden met het genre. Korsetten in brokaat of leer, met stalen baleinen zijn een vorm van steampunkkleding geïnspireerd op het Victoriaanse tijdperk.
Photo 172997821 © Alexander Mychko | Dreamstime.com

Een andere modebeweging, die de interesse in het korset heeft hernieuwd, is de steampunkcultuur die laat-Victoriaanse modevormen op nieuwe manieren gebruikt.

De bouw van een korset

Korsetten zijn meestal gemaakt van een flexibel materiaal zoals coutil of leder verstevigd met uitbenen (ribben of baleinen genoemd). Deze laatste zijn ingebracht in kanalen in de stof of het leer. In de 18e en het begin van de 19e eeuw kregen dunne reepjes balein de voorkeur voor het uitbenen. Tegenwoordig is plastic het meest gebruikte materiaal voor lichtgewicht nepkorsetten en korsetten van slechte kwaliteit. Veer- en/of spiraalvormig staal of synthetisch walvisbeen heeft de voorkeur voor sterkere en over het algemeen korsetten van betere kwaliteit. Andere materialen die voor het uitbenen worden gebruikt, zijn onder meer ivoor, hout en suikerriet.

Korsetten worden bij elkaar gehouden door vetersluiting, meestal (maar niet altijd) aan de achterkant. Door de veter strakker of losser te maken, worden overeenkomstige veranderingen in de stevigheid van het korset veroorzaakt. Afhankelijk van het gewenste effect en de tijdsperiode kunnen korsetten van boven naar beneden, van onder naar boven of zowel van onder naar beneden als van boven naar beneden worden geregen met behulp van twee veters die in het midden samenkomen. In de Victoriaanse hoogtijdagen van korsetten werden de korsetveters van een welgestelde vrouw strakgetrokken door haar dienstmeisje en die van een heer door zijn bediende. Victoriaanse korsetten hadden echter ook een geknoopte of gehaakte opening aan de voorkant, een busk genaamd. Als het korset losjes werd gedragen, was het mogelijk om de vetersluiting zoals aangepast te laten en het korset aan en uit te trekken via de opening aan de voorkant. (Als het korset nauwsluitend wordt gedragen, zal deze methode de busk beschadigen als de veters niet van tevoren aanzienlijk worden losgemaakt). Zelf rijgen kan erg moeilijk zijn als het doel is om de taille te verkleinen (zie hieronder). Het type korset en lijfje veters werd een verfijnd kenmerk van klasse; vrouwen die zich geen bedienden konden veroorloven droegen vaak lijfjes aan de voorkant.

Handpicked

[xyz-ips snippet=”Firsttag”]

Voor kledingshervormers, meestal mannen, waren korsetten aan het eind van de 19e eeuw een gevaarlijk moreel ‘kwaad’, dat promiscue opvattingen over vrouwenlichamen en oppervlakkige dalliance in mode-grillen promootte. Gezondheidsrisico’s, zoals beschadigde of herschikte interne organen, onvruchtbaarheid en het onvermogen om vrouwelijke taken uit te voeren, zoals de zorg voor kinderen of het schoonmaken van het huis, zouden worden veroorzaakt door corsetterie, maar deze beweringen hebben geen echt bewijs achter zich. Uiteindelijk voegde de kritiek van de hervormers op het korset zich bij een menigte stemmen die riepen tegen het strak trekken. Artsen raadden patiënten ertegen af ​​en mannelijke journalisten schreven artikelen waarin ze de ijdelheid en lichtzinnigheid veroordeelden van vrouwen die hun gezondheid wilden opofferen voor de mode. Hoewel tightlacing gevaarlijk is, was het altijd vrij ongebruikelijk en werd het door de meerderheid van de vrouwen, naast de mannen, als behoorlijk schokkend beschouwd. Terwijl korsetten voor velen werd aanvaard als noodzakelijk voor gezondheid, ondersteuning en een rechtopstaande houding in militaire stijl, kleden hervormers, mannen die de behoefte voelden om een ​​stem te hebben in de stijlen van damesondergoed en geschandaliseerde predikers die aan alles dachten dat te maken had met het vrouwelijk lichaam als zondig, gezien tightlacing, vooral op het hoogtepunt van het tijdperk van Victoriaanse moraliteit, als een teken van morele onfatsoenlijkheid.

Het korset in de haute couture

Laika ac Gaultier (7174717280)Corset by J. P. Gaultier

Sinds het einde van de jaren tachtig heeft het korset periodieke opwekkingen meegemaakt, die allemaal meestal zijn ontstaan ​​in de haute couture en af ​​en toe zijn doorgedrongen tot de reguliere mode. Het gebruik van korsetten door modeontwerpster Vivienne Westwood droeg bij aan de trend van push-up bustes die duurde van eind jaren tachtig tot in de jaren negentig. [18] Deze opwekkingen richten zich op het korset als bovenkleding in plaats van ondergoed. De sterkste van deze opwekkingen was te zien in de modecollecties van het najaar van 2001 en viel samen met de release van de film Moulin Rouge !; de kostuums bevatten veel korsetten die kenmerkend waren voor die tijd. Een andere modebeweging, die de interesse in het korset heeft hernieuwd, is de steampunkcultuur die laat-Victoriaanse modevormen op nieuwe manieren gebruikt.

Een andere ontwerper die met de steampunkstijl wordt geassocieerd, is Jean Paul Gaultier, die in zijn collecties regelmatig korsetten van ander materiaal laat zien. Vanaf 2015 begon steampunkmode de meer gangbare modetrends te beïnvloeden.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.