For successful parties

Steampunk mode van eigen maaksel tot high end mode

De steampunk mode is afgeleid van de steampunk beweging in science-fictie. Ze combineert de romantische Victoriaanse wetenschapsvisie met elementen uit de industriële revolutie uit het Europa van de 19e eeuw. Het mode ontwerp is geïnspireerd op een post-apocalyptisch tijdperk. Steampunk mode bestaat uit kleding, hairstyling, sieraden, lichaamsaanpassing en make-up. Meer moderne idealen van steampunk zijn t-shirts van uiteenlopend ontwerp of eenvoudige jeans versierd met riemen en pistool holsters.

Geschiedenis

De esthetiek van steampunk-mode is van in het begin constant gebleven. Nieuwe ideeën in de literatuur en vooruitgang in wetenschap en technologie hebben geleid tot subtiele veranderingen. Hoewel het genre pas in de late 20e eeuw algemeen bekend werd, zou steampunk en zijn mode eerder hebben bestaan. Het allereerste begin zou in 1979 ingeluid zijn door de eerste steampunk roman ‘Morlock Night’ van Kevin Jeter. Na haar ontstaan, in de jaren 80 en 90, groeide de steampunk mode verder samen met de Gotische en Punkmode. Cyberpunk- en dieselpunk mode zijn varianten op de steampunk mode van de jaren 80. In 2006 was er een eerste steampunk-conventie, “SalonCon”. Steampunk enthousiasten waren gekleed in kostuums die vermelde tijdperken weerspiegelden. De kostuums omvatten kleding, haarstyling, sieraden, lichaamsaanpassing en make-up. Later kende de steampunk mode gadgets en contrasterende uitrusting.

De eerste kledingstukken, bustiers, lijfjes, jassen en andere items waren met de hand vervaardigd. Naarmate de steampunk-beweging groeide, raakten ondernemers en bedrijven geïnteresseerd en begonnen steampunk kleding massaal te produceren. Steampunk is nu algemeen verkrijgbaar zowel online als in fysieke winkels.

Inspiratie uit literatuur

Na Kevin Jeters ‘Morlock Night’ behoren werken van schrijvers uit het einde van de 19e eeuw tot de meest invloedrijke voor de steampunk mode. Zoals bijvoorbeeld de werken van van Robert Louis Stevenson, G. K. Chesterton en Sir Arthur Conan Doyle. Ze trachtten Charles Dickens’ Londen te domesticeren (uit zijn romans uit het industriële tijdperk). Volgens Sci-fi-critici John Clute en Peter Nicholls wordt steampunk ook geïnspireerd door een “soort nostalgie”. Maar ook de moderne steampunk literatuur, die pas in de jaren tachtig begon heeft echter ook de steampunk-mode in de jaren 2010 beïnvloed. Steampunk-schrijvers uit die periode creëerden fantasieverhalen die zich afspelen in culturen met een stijl die is ontleend aan het Victoriaanse, met verhalen die duizelingwekkende actiescènes en uitgebreide barokke expedities bevatten.

Esthetisch

Een deel van de esthetiek is bedacht uit boeken en films die alternatieve geschiedenis tonen. Interesse in steampunk-esthetiek kan ook te wijten zijn aan een toegenomen interesse van de mode-industrie in Victoriaans spiritualisme in de jaren 2010.

Binnen de steampunk-mode zijn er een aantal persona’s of archetypen, zoals de dappere ontdekkingsreiziger met tropenhelm, messing telescoop en verrekijker; de debonaire vlieger met vogelachtige gadgets en apparaten, leren helm, koperen bril en canvas jas; en de heer, met een laboratoriumjas over formele kleding en riemen voor allerlei soorten werktuigen en instrumenten.

Handpicked

[xyz-ips snippet=”Firsttag”]

Stijlen

Steampunkmode is een mix van modetrends uit verschillende historische periodes. Er zijn de looks van personages uit de 19e eeuw, ontdekkingsreizigers, soldaten, heren, gravin en hoeren. En er zijn de invloeden van punk, hedendaagse straatmode, burlesque, gothic, fetisjisme, vampier en franjes. Gerelateerd aan steampunkmode is de Lolita-mode. Beide halen ze hun inspiratie uit het Victoriaans tijdperk maar waar Lolita gericht is op consumptie of winkelen in commericële kledingzaken, is Steapunk origineel gemaakt uit materiaal uit kringloopwinkeles.

De basis van steampunkmode ligt in het midden van de 19e eeuw. Vrouwen droegen toen lange hoepelrokken en vorstelijke jasjes. De laatste strekte zich uit over de heupen en paste slechts af en toe bij de stof van de rok. In het begin van de jaren 1860 eindigde het lijfje in de taille. Met de nieuwe stijlen deed ook de Garibaldi-blouse deed zijn intrede. In de vroege jaren 1860 kregen de hoepels van de rokken een veel vollere achterkant en een smaller silhouet aan de voorkant. De daaropvolgende kegelvormige rokken hebben ook de steampunk-mode geïnspireerd. Aan het begin van de 20e eeuw werden rokken met wijd uitlopende zoom populair. Jurken voor vrouwen waren soms mannelijk op maat gemaakt en gemaakt om er intimiderend uit te zien. Avondkleding voor vrouwen was versierd met sprankelende kralen, armbanden en opzichtige borduursels. De hobbelrok werd toen ook geïntroduceerd.

Steampunk-mode bevatte oorspronkelijk niet veel sieraden, maar in de jaren 2010 zijn er een paar accessoires in de stijl terechtgekomen.

In steampunk-mode zijn korsetten meer een kledingstuk dan een onderkleding. Omdat ze nogal opvallend zijn, zijn ze min of meer synoniem geworden met het genre. Korsetten van brokaat of leer, met stalen baleinen, zijn een vorm van steampunk kleding die is geïnspireerd op het Victoriaanse tijdperk.

Steampunk hat with goggles
Steampunk hat with goggles
Brillen van messing zijn een handelsmerk geworden. De standaard steampunk accessoires zijn ook meestal in koper. Goggles hebben veelal ingewikkelde patronen op grote, ronde frames. Hoeden in de steampunk-mode kunnen zijn van velerlei vorm, zoals vlieghelmen, bolhoeden, tropenhelmen en piratenbandana’s. Het hoofddeksel in steampunkmode is ook geïnspireerd op de mode in het Victoriaanse tijdperk.

Veel van de rok- en kledingstijlen die op Steampunk-mode worden gedragen, zijn afgeleid van silhouetten uit het Victoriaanse tijdperk (klokrokken, trompetrokken, ruige rokken, enz.), Maar met een meer sexy, moderne twist.

Steampunk in populaire cultuur

In 2005 richtte Kate Lambert, professioneel bekend als “Kato”, het eerste steampunk-kledingbedrijf “Steampunk Couture” op, waarin Victoriaanse, post-apocalyptische en tribale invloeden werden gecombineerd met sci-fi, shabby chic en Harajuku / Mori-meisjeselementen. Al in 2010 begonnen high fashion-lijnen zoals Prada, Dolce & Gabbana, Versace, Chanel en Christian Dior steampunk en neo-Victoriaans geïnspireerde stijlen te introduceren op de modebanen. En in aflevering 7 van Lifetime’s realityserie “Project Runway: Under the Gunn” werden deelnemers uitgedaagd om avant-garde “steampunk chic” looks te creëren.
Steampunkmaskers gemaakt door de Oekraïense ontwerpstudio Bob Basset, door William Gibson genoemd als “Waarschijnlijk het beste steampunkobject dat ik heb gezien”, gebruikt door leden van de muziekband: Sid Wilson van Slipknot en Zac Baird van Korn.

Sinds het begin van de jaren 2000 wordt steampunk-mode veelvuldig gebruikt in films, fotografie en op televisie. Guy Ritchie’s Sherlock Holmes en Warehouse 13 zijn hier voorbeelden van. Films als The Golden Compass, Van Helsing, ‘Sweeny Todd’ en The Three Musketeers bevatten ook elementen van steampunk-ideeën en steampunk-mode. Steampunk-mode is ook opgedoken in de muziek, zoals in Lindsay Stirlings muziekvideo “Roundtable Rival”. Leden van de alternatieve band Abney Park treden op in steampunk-kleding.

De misdaadshow Castle had een aflevering met een steampunk-thema waarin het titelpersonage een complete steampunk-outfit draagt ​​na een ontmoeting met een steampunkvereniging.

America’s Next Top Model pakte Steampunk-mode aan in een aflevering uit 2012 waarin modellen deelnamen aan een fotoshoot met Steampunk-thema, waarbij ze poseerden voor een stoomtrein terwijl ze een levende uil vasthielden.

Becky Lynch, een worstelaar die momenteel in dienst is van WWE, gebruikt ringkleding die is beïnvloed door steampunk-mode. Het meest opvallend is haar bril die ze bij haar ingang draagt.

Trends

Steampunk-mode is geëvolueerd naar een cultuur van fantasierijke kleding, geïnspireerd door de esthetiek van het verleden. Moderne modecritici hebben actief geprobeerd steampunk als term en als filosofie in de context van mode te deconstrueren. Moderne trends in steampunk-mode zijn gegroepeerd in historische recreanten en scifi-cosplayers. Sinds de eerste steampunk-conventie in 2006, SalonCon, zijn er een aantal soortgelijke conventies geweest waar enthousiastelingen zich verkleden als personages uit de steampunkcultuur. Moderne steampunkkleding is meer gebaseerd op leer en metaal in tegenstelling tot katoen of natuurlijke stoffen. Meer recentelijk is steampunk ook in verband gebracht met fetisjisme, de genderqueer-gemeenschap en het moderne heidendom.

In 2010 betrad steampunkmode de high-end mode-markt toen ontwerper John Galliano elementen uit de stijl bracht naar zijn lente-haute couture-show voor Christian Dior. Een andere ontwerper die in verband wordt gebracht met de steampunkstijl is Jean Paul Gaultier, die regelmatig korsetten van ander materiaal in zijn collecties laat zien. Vanaf 2015 begon steampunkmode de meer gangbare modetrends te beïnvloeden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.