For successful parties

Een pestdokter behandelde slachtoffers van de builenpest. In steden waar een epidemie was uitgebroken huurde men deze artsen in tegen een salaris van de stad. Daardoor behandelden ze iedereen, rijk of arm. Sommige pestdokters echter brachten extra kosten in rekening voor speciale behandelingen of valse genezingen. Ze waren meestal niet ervaren in hun vak als geneesheer of chirurg. Eerder waren het tweederangs artsen die er niet in slaagden een succesvolle medische praktijk te leiden. of ook jonge artsen die zich vestigden in de industrie. Zelden trad genezing op. Hun functie was eerder die van het tellen van het aantal besmette mensen voor demografische doeleinden.

Pestartsen en huisartsen konden naast elkaar in dezelfde Europese steden werkzaam zijn. In tegenstelling tot een gewone huisarts ontbrak het veel pestdokters in Nederland en Frankrijk aan een degelijke opleiding en droegen de naam “empirie”. Eén van hen was zelfs een gewone fruitverkoper geweest voor hij als arts in dienst trad.

De snavelachtige maskers dateren uit 17e, 18e en 19e eeuw. Gevuld met aromatische voorwerpen moesten ze de dokters beschermen tegen de verrotte lucht die in die tijd gezien werd als de oorzaak van de infectie. Ondertussen is deze zienswijze sterk verouderd. Deze kledij werd ontworpen door Charles de Lorme, de hoofdarts van Lodewijk XIII.

Geschiedenis
De eerste Europese builenpestepidemie was de plaag van Justinianus en dateert uit het midden van de 6e eeuw. De grootste pestepidemie was echter de Zwarte Dood in het Europa van de 14e eeuw. Het groot aantal sterfgevallen veroorzaakte een economische ramp waardoor plaagartsen zeer gewaardeerd werden en speciale privileges kregen. Zo mochten pestdokters vrij autopsies uitvoeren om een ​​geneesmiddel voor de pest te onderzoeken.

In sommige gevallen waren pestdokters zo waardevol dat ze gekidnapped werden om losgeld te vragen. Dit gebeurde toen Barcelona er in 1650 twee naar Tortosa stuurde. Barcelona betaalde voor hun vrijlating. De stad Orvieto huurde Matteo fu Angelo in 1348 in voor vier keer het normale tarief van een arts van 50 florin per jaar. Paus Clemens VI huurde tijdens de Zwarte Dood-pest verschillende extra pestartsen in om de zieke mensen van Avignon te verzorgen. Van de 18 doktoren in Venetië was er in 1348 nog maar één over: vijf waren aan de pest gestorven en 12 waren vermist en waren mogelijk gevlucht.

Het Kostuum
Sommige pestdokters droegen een speciaal kostuum. De kledingstukken werden uitgevonden door Charles de L’Orme in 1630 en werden voor het eerst gebruikt in Napels, maar later verspreid over heel Europa. Het beschermende pak bestond uit een lichte, gewaxte stoffen overjas, een masker met glazen oogopeningen en een snavelvormige neus, meestal gevuld met kruiden, stro en specerijen. Pestdokters droegen gewoonlijk ook een stok om patiënten te onderzoeken en te leiden zonder direct contact met hen te hoeven maken.

De geurende materialen omvatten jeneverbes, amber, rozen (Rosa), munt (Mentha spicata L.) bladeren, kamfer, kruidnagel, laudanum, mirre en storax. Vanwege het primitieve begrip van ziekte in die tijd, werd aangenomen dat dit pak de dokter voldoende zou beschermen tegen miasma tijdens het verzorgen van patiënten.

Handpicked

[xyz-ips snippet=”Querywithtags”]

Ambtenaren
Hun voornaamste taak, naast het verzorgen van mensen met de pest, was het samenstellen van openbare registers van de sterfgevallen als gevolg van de pest. In bepaalde Europese steden, zoals Florence en Perugia, werden pestdokters gevraagd autopsies te doen om de doodsoorzaak te helpen bepalen en hoe de pest een rol speelde. Pestdokters werden getuigen van talrijke testamenten in tijden van pestepidemieën. Pestdokters gaven hun patiënten ook advies over hun gedrag voor hun dood. Dit advies varieerde naargelang de patiënt, en na de middeleeuwen werd de aard van de relatie tussen arts en patiënt beheerst door een steeds complexere ethische code.

Methoden
Pestdokters oefenden aderlating en andere remedies uit, zoals kikkers of bloedzuigers op de buboes zetten om ‘de lichaamsvochten in evenwicht te brengen’ als een normale routine. Pestdokters konden over het algemeen geen interactie hebben met het grote publiek vanwege de aard van hun bedrijf en de mogelijkheid om de ziekte te verspreiden; ze kunnen ook in quarantaine worden geplaatst.

Bekende renaissancistische pestartsen
Een beroemde pestdokter die medisch advies gaf over preventieve maatregelen die tegen de pest konden worden gebruikt, was Nostradamus. Het advies van Nostradamus was het verwijderen van geïnfecteerde lijken, frisse lucht krijgen, schoon water drinken en een sapbereiding van rozenbottels drinken. In Traité des fardemens blijkt in deel A hoofdstuk VIII dat Nostradamus ook adviseerde de patiënt niet te laten bloeden.

De Italiaanse stad Pavia, in 1479, contracteerde Giovanni de Ventura als gemeenschapspestdokter. De Ierse arts, Niall Ó Glacáin (ca. 1563? –1653) verdiende diep respect in Spanje, Frankrijk en Italië voor zijn moed bij het behandelen van talrijke mensen met de pest. De Franse anatoom Ambroise Paré en de Zwitserse iatrochemist Paracelsus waren ook beroemde pestdokters uit de Renaissance.

Leave a Reply

Your email address will not be published.